Erämaateatteri

Erämaateatteri (Kuva Matti Kokkonen)

Erämaateatteri on näppärä matkalaukkuun tai pakun peräkonttiin pakkautuva pieni teatteri. Tarjoamme tarinankerrontaan pohjautuvia esityksiä, jotka joustavasti muokkautuvat tilanteen ja yleisön mukaan. Erämaatteatteri toimii erinomaisesti sähköttömissä olosuhteissa ja voi toisaalta tuoda mukavan luonnonläheisen pöllähdyksen kaupungin keskelle.

Nimestämme huolimatta me emme ole teatteri sanan tavallisimmassa merkityksessä. Toisinaan esityksemme kyllä lähestyy pientä näytelmää, mutta meillä ei silti ole yhtään näyttelijää, ainoastaan erilaisia kertojia. Erämaateatterin juuri on kulkijan yksinäisessä hetkessä, leiritulilla kuiskituissa legendoissa ja kansantaruissa. Äänessä kuuluu torien ja markkinapaikkojen humu; härskit laulut, sutkaukset ja paskanpuhuminen. Kuitenkin sen sielu on inhimillinen, elämää pohtiva ja ehdottoman ihmisläheinen.

Esitykset ovat muokattavissa monenlaiseen tilaan, teatteriin, kahvilaan, galleriaan tai vaikkapa puutarhaan. Kesäaikaan ja tarvittaessa on käytössä Erämaateatteri-teltta, johon sääolosuhteista riippuen mahtuu yleisöä 30-50 henkilöä.

Työryhmä: Markus Luukkonen, Anna Uschanov ja Juho Ylinampa                                         Ota yhteyttä ja kysy Erämaateatteria tapahtumaasi!

info.samovary@gmail.com / 050-5412077

Videoklippi Yle Areenassa

Historia

@ Taiteen Vaihtolava (Kuva Iiris Markkola)

Unohdetaan taiteilijoiden yksityiset ponnistelut ja hypätään suoraan hetkeen, jolloin erämaateatterille varattuun, vielä tyhjään aikakirjaan, painautuu ensimmäinen enteellinen merkintä. Eletään vuoden 2009 loppua ja paikka on Helsingissä toimivan Vapaan taidekoulun tilat, tapahtuma pikkujoulu. Anna Uschanov istuu punaposkisten opiskelijoiden joukossa, takahuoneessa Markus Luukkonen valmistautuu reisiään venytellen kertomaan ja sivummalla Juho Ylinampa kertaa illan vaiheita runoilijan kanssa, myöskin esiintymisvuoroaan odotellen. Kaikki kolme ovat samassa tilassa.

Siirrytään huhtikuuhun 2010. Puhelin pirisee tivolin asuntovaunussa. Luukkonen kysyy Ylinampaa soittamaan kaveriksi Porin kyläjuhlille. Ylinampa lupaa kysyä lomia. Kesäkuussa miehet tapaavat toisensa Porissa taidegallerian takahuoneessa noin tuntia ennen keikkaa. Molemmat ymmärtävät puhaltaa samaan hiileen ja esitys onnistuu.

Miehet tekevät pari esiintymistä lisää ja keväällä 2011 Uschanov hyppää mukaan Taiteen Vaihtolavalla järjestettyyn esitykseen piirtoheittimen ja varjolakanan kanssa. Muodostuu kolmen henkilön poikkitaiteellinen työryhmä.

Kesällä 2011 kolmikko hommaa pakettiauton, suurehkon teltan esitystilaksi ja kesäkodiksi, tavaratilan verran esiintymisrekvisiittaa, työkaluja, myrskylyhtyjä, patjoja, vesitankkeja ja kaikkea rompetta mitä tarvitaan kiertävän teatterin perustamiseen. Asetetaan päämääräksi Norjan Lofootit, nostetaan kytkintä ja altistettaan miehistö ja kalusto ankaraan käytännön kokeeseen: on pysyttävä leivässä, saatava jotenkin tankki täyteen, on viihdytettävä kansaa ja usein sellaista kansaa, joka ei osaa odottaa viihdettä.

Erämaateatteri @ Eno (Kuva Mikko Tirronen)

@ Enon Louhitalo (Kuva Mikko Tirronen)

Syntyy Erämaateatteri, tarinankerronnan, jutuniskennän, paskanpuhumisen ympärille rakentuva miniatyyriteatteri. Ja syntyy esitys Vanha mies ja puistonpenkki, sekä muita kertomuksia jota viiden kiertueviikon aikana esitettiin parikymmentä kertaa välillä Helsinki – Kilpisjärvi. Esityksissä tavoitetaan reipas nelisensataa katsojaa, joiden ikähaitari vaihtelee niin paljon kun se ihmisiän puitteissa mahtuu vaihtelemaan. Kodikas teltta ja sen asukkaiden mukavat jutut herättävät yleistä kiinnostusta ja huvitusta ja saavat aikaan niin paljon hyvää mieltä sekä tekijöissä että kokijoissa, että Erämaateatteri on jatkanut matkaansa tarinoiden  siellä ja täällä. Kesällä 2012 Erämaateatteri kulki pitkin Kuutostietä ja esiintyi eri puolilla Itä-Suomea ja matka jatkuu..